Bu reformunuzu Obama'ya da anlatın

Başbakan Erdoğan Bağcılar'daki Medipol Mega Hastaneler Kompleksi'nin açılış töreninde sağlık ve eğitim hakkında kritik açıklamalar yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bağcılar'daki Medipol Mega Hastaneler Kompleksi'nin açılış töreninde konuştu. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Önce insan diyoruz. Önce devlet değil... Halkının derdiyle dertlenen bir hükümet var. Dört temel taş üzerine Türkiye'yi yükselteceğiz dedik. Türkiye'nin sosyal devlet özelliğine çok önem veriyoruz. Vatandaşa en kaliteli sağlık hizmetini sunamayan devlet görevini hakkıyla yerine getiremiyor demektir. Halkı çile çekiyorsa devlet de çile çekecek.

Sultanahmet Camii'nde cuma namazı kıldık. Bana orada "siz bu sağlık reformunu nasıl yaptınız" diye sordu turistler. "Bu reformunuzu Obama'ya da anlatın" dediler. Ben de seyahatimde Obama'ya anlattım. Onlar da reformu geçirdi.

Bütün kamu hastanelerini aynı çatı altında birleştireceğiz dedik yola çıkarken. Halkımıza hiçbir hastane kapısı kapanmasın dedik. Şimdi hiçbir hastane vatandaşımı kapıdan çeviremez.

Hastaneler eskiden koğuş sistemiydi, oda sistemi değildi. Şimdi artık oda sistemi. Eskiden koğuşta değil koridorda bir tane tuvalet anca buluyordunuz. Hastaneleri nitelikli yataklarla donattık. Sayısı bugün 39 bin 515'e çıktı. İşte bütün gerçekler ortada. İnşallah birkaç yıl sonra devlet hastanelerindeki bütün yatakları bu hale getireceğiz.

Ultrason sayısı 2292'ye çıktı. Bilgisayarlı tomografi 446'ya çıktı. Koskoca Türkiye'de bizden önce 18 MR cihazı vardı. Şimdi 303 MR cihazı var. Diyaliz cihazı 4296'ya çıktı. Bunlar da yeterli değil daha da bunların artırmanın gayretindeyiz. Artık hiçbir vatandaşımız bunlar için 7-8 ay sonrasına randevu almayacak anında hizmet alacak.

Evde bakım uygulamasını hayata geçirdik. Hastanelerde randevu sistemine geçerek hastane önündeki çileyi sona erdirdik.

Velhasıl sağlıkta köklü bir dönüşüm gerçekleşiyor. TÜİK'in araştırmasında sağlıktan memnuniyet oranı yüzde 76'ya ulaştı. 25 ilimizde farklı alandaki sağlık hizmetlerimizin aynı yapı içinde verildiğ yeni modele geçiyoruz. Bu benim 9 yıllık hayalimdi. Şimdi adımlarımızı arttık. Süratle ihalesini yaptığımız şehir hastaneleriyle yol alıyoruz. Şehir hastaneleri birbirine bağlı dev hastaneler olacak. Modern, ileri teknoljiye sahip hastanelerimizle birlikte yatak sayımızı 43 bin 200 adet artırmış olacağız. İstanbul Olimpiyat Stadı'nın yanında ve Samadıra'da bu hastaneleri kuracağız.

İnşallah üniversitelerde de vakıf sektörü olacak ancak isterse özel sektör de üniversitelerde faaliyetini gösterebilecek. Biz burada özel sektörün işletme yeteneği, yatırım ve rekabet gücünden yararlanmayı düşünüyoruz. Özel sektör devletin yürüttüğü hizmete engel olmayacaktır. Rekabetle kamu hizmetinin kalitesini yükseltecektir.

Bu tip hastaneleri dünya gördükçe onlar da şok oluyor.

DERSHANELER ÖZEL OKULA DÖNÜŞECEK

Biz bazıları para kazansın diye Anadolu'daki vatandaşlarının daha çok sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Altyapısı uygun dersaneler özel okula dönüşecek. İsteyen dersaneler birleşerek bu dönüşümü sağlayacak. Sen yatırımı yap biz sana öğrenci de göndeririz. Devlet millet el ele başarıyı yakalarız. Hem de insanımızın yokluğa mahkum olmasını engellemiş oluruz. Bu adımın da hazırlıklarını yapıyoruz. 2012-13 eğitim yıldönümünde inşallah bunu başaracağız.

Yatırımcılara çok geniş alanda teşvik desteği veriyoruz. Güneydoğu, Doğu Anadolu'da vergi muafiyeti, ücretsiz arsa tahsisi gerçekleştiriyoruz. Hizmete giren her tesisi Türkiye hedeflerine biraz daha yaklaşması olarak görüyoruz.